Naast het aanmaken van variabelen voor een invulveld, bestaat de mogelijkheid om in de bepaling bepaalde tekstdelen, zoals een artikel van een overeenkomst, op te nemen wanneer aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. 

Een voorbeeld: stel wij willen de mogelijkheid hebben om aansprakelijkheid nadrukkelijk uit te sluiten. Wij willen dan dat de tekst 'Partij A is aansprakelijk jegens Partij B tot een bedrag van maximaal {{ aansprakelijkheidsbedrag }}.' in het geheel wordt vervangen door een andere tekst, zoals 'Partij A accepteert geen aansprakelijkheid jegens Partij B.'

We zullen dus in de bepaling hiervoor dus een voorwaarde moeten formuleren, die zegt dat: 

  1. Als de gebruiker in de vragenlijst aangeeft dat Partij A aansprakelijk is jegens Partij B, dan moet alleen de tekst “Partij A is aansprakelijk jegens Partij B tot een bedrag van maximaal {{ aansprakelijkheidsbedrag }}.” in het document worden opgenomen en moet een waarde aan de variabele aansprakelijkheidsbedrag worden gegeven.
  2. Als de gebruiker aangeeft aansprakelijkheid te willen uitsluiten, dan moet alleen de tekst “Partij A accepteert geen aansprakelijkheid jegens Partij B.” in het document worden opgenomen.

Bovenstaande voorwaarden en geformuleerde teksten moeten wij nu in de inhoud van de bepaling gaan verwerken. Daarbij is het noodzakelijk dat in deze voorwaarde een variabele wordt geformuleerd waaraan direct een waarde wordt gekoppeld. Alleen wanneer de waarde in de geformuleerde voorwaarde gelijk is aan de waarde (of eigenlijk, het antwoord) die de gebruiker hieraan geeft, dan zal de tekst in het document worden opgenomen. Aangezien in de voorwaarden de keuze gaat over aansprakelijkheid, hebben wij ervoor gekozen om de variabele als 'aansprakelijk' te definiëren en dient deze de waarde 'ja' of 'nee' te krijgen. Omdat het hier gaat om een voorwaarde, plaatsen wij deze niet tussen 'curly brackets', maar plaatsen wij deze tussen {%  en %} . Dit betreft een zogenaamde 'if-statement'.   

{% if aansprakelijk is ‘ja’ %}

In dergelijke stellingen worden de waarden ('ja') altijd tussen apostroffen geplaatst en variabelen (aansprakelijk) niet. We hebben nu aangegeven dat wanneer aan deze stelling is voldaan, de tekst na die stelling in het document moet worden opgenomen. Tegelijkertijd moeten we ook aangeven wat het einde is van de tekst die afhankelijk is wanneer aan deze stelling wordt voldaan. Dit doen we door de stelling te sluiten met:

{{ endIf }}

 Daarmee komt de bepaling er als volgt uit te zien:

Nu willen we ook een tekst toevoegen voor de situatie waarin men aansprakelijkheid wil uitsluiten. Beide voorwaarden moeten namelijk worden opgenomen in de bepaling, zodat in het document de tekst wordt opgenomen die wij willen. Stel dat deze tekst moet worden toegevoegd in het geval dat de variabele aansprakelijk de waarde ‘nee’ krijgt, dan voegen we deze tekst tussen {% if aansprakelijk is ‘nee’ %}  en {% endIf %} :

Het eindresultaat: een bepaling met variabele teksten aan de hand van een voorwaarde en een variabele dat gebruikt wordt als invulveld. Zo wordt het tevens mogelijk om hele artikelen met een bepaalde bewoording op te laten nemen in de overeenkomst. Zo kun je de gebruiker laten kiezen om een relatiebeding of non-concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst te laten opnemen door een variabele als voorwaarde te formuleren en deze tekst alleen terug te laten komen wanneer aan deze voorwaarde wel of niet is voldaan. 

Wanneer wij de bepaling opslaan, dan wordt deze toegevoegd aan de template generator en dus aan de template. Zoals wij hiervoor hebben gezien is het zaak dat de gebruikte variabelen een waarde krijgen. Dit wordt gedaan door in de vragenlijsten antwoorden aan te maken en hier een waarde aan te koppelen.

Video
Bekijk de video over het gebruik van conditionele voorwaarden hier.