Eerder hebben wij gezien hoe wij een template maken, hoe we inhoud geven aan bepalingen door gebruik te maken van variabelen als invulvelden en als voorwaarden, en hoe de variabelen vervolgens hun waarde krijgen door deze te koppelen met de antwoorden via de vragenlijst.
Met name v.w.b. het gebruik van variabelen als voorwaarden, zijn er een aantal concrete toepassingen. Het is belangrijk om altijd goed na te denken over de voorwaarde die je in de bepaling wenst op te nemen en hoe je dit wilt gaan koppelen in de vragenlijst. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een specifieke syntax (= de taal waarin de voorwaarde is geschreven) te gebruiken. Daar komt bij dat sommige type vragen enkel in bepaalde situaties kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld in geval van een checkbox vraag (meerdere antwoorden kunnen worden geselecteerd) of een selectbox vraag (slechts 1 antwoord van meerdere opties kan worden geselecteerd).
Wij raden daarom aan altijd goed na te denken welke tekstdelen variabel moeten worden gemaakt. Voordat je echter aan de slag gaat met het gebruik van variabele als voorwaarde in een bepaling, is het daarnaast goed om de beslisboom uit te tekenen. Zo weet je precies welke vragen moeten worden beantwoord voordat een bepaalde tekst moet worden opgenomen in een document. Dit heeft tot gevolg dat je de gemaakte variabele makkelijker kunt koppelen via de vragenlijst. Hieronder volgen een aantal voorbeelden hoe je de variabelen als voorwaarde kunt gebruiken (Vanuit de bepaling kun je ook op het i-icoon klikken om enkele voorbeelden te zien voor het gebruik van de syntax.).
Een voorwaarde te gebruiken bij variabelen wanneer deze maar één bepaalde, gekozen waarde kan bevatten
Als eerst geven wij een voorbeeld van een voorwaarde waarbij een variabele maar één bepaalde waarde krijgt vanuit zowel de bepaling als de vragenlijst. Wanneer aan die voorwaarde wordt voldaan, dan zal het gevolg zijn dat in het document de tekst wordt opgenomen die tussen deze voorwaarde staat. Deze voorwaarde definiëren wij in zijn algemeen als volgt:
{% if variabele is ‘waarde’ %} Tekst als aan voorwaarde voldaan. {% endIf %}
Stel: wij zijn bezig met het opstellen van een bepaling van een geheimhoudingsovereenkomst en willen flexibiliteit opnemen m.b.t. het doel van de geheimhouding.
De tekst die hiervoor in het document dient te komen, zal dus afhankelijk zijn van het antwoord dat de gebruiker geeft in de vragenlijst. De voorwaarde definiëren wij dan als volgt in de inhoud van onze bepaling:
{% if variabele is ‘waarde’ %} Tekst als aan voorwaarde voldaan. {% endIf %}
Let op!
Deze syntax kan alleen gebruikt worden als bij de vraag het type radio button, select-box of ja/nee is geselecteerd. De voorwaarde zegt namelijk dat de tekst alleen moet worden opgenomen in het document als de voorwaarde overeenkomt met de waarde van het antwoord in de vragenlijst! Daarom kan alleen een vraagtype worden gekozen waar maar één antwoord kan worden geselecteerd.
Concreet kunnen wij in onze bepaling de volgende voorwaarde opnemen voor ons voorbeeld:
{% if ndaDoel is 'overname' %} De ontvangende partij overweegt een overname van de bedrijfsactiviteiten van de Verstrekker {% endIf %}
Bovenstaande voorwaarde moet nu nog een waarde krijgen. Dit doen wij in de vragenlijst. Wanneer wij de bepaling opslaan met bovenstaande tekst, dan kunnen wij een stap en een vraag toevoegen met de tekst:
Wat is het doel van de geheimhoudingsovereenkomst?
Vervolgens dienen wij het vraagtype te selecteren. Zoals gezegd kunnen wij hierbij alleen kiezen uit de radio button, select-box of ja/nee type. Daarnaast moeten we mogelijke antwoorden toevoegen onder ‘vooringestelde antwoorden’ die de gebruiker te zien krijgt. In de afbeelding hieronder hebben wij dat alvast gedaan.
Zoals te zien is in bovenstaande afbeelding, dient bij elk antwoord (eerste kolom) een waarde te worden gekoppeld (de tweede kolom). Door bij ons antwoord (een mogelijke aankoop van een bedrijfsonderdeel of -activiteit) dezelfde waarde op te nemen als in onze voorwaarde, zal de door ons geformuleerde tekst (“De ontvangende partij overweegt een overname van de bedrijfsactiviteiten van de Verstrekker”) in het document worden opgenomen wanneer de gebruiker dit antwoord selecteert.
Een voorwaarde te gebruiken bij een variabele wanneer deze niet een bepaalde waarde heeft.
Naast de mogelijkheid om een voorwaarde te gebruiken waarbij een variabele een bepaalde waarde krijgt, is het ook mogelijke om in een bepaling op te nemen wat het gevolg is als een variabele niet de aangegeven waarde heeft. Wordt dan aan deze voorwaarde voldaan (dus de variabele krijgt niet aangegeven waarde in de vragenlijst) dan zal de tekst worden opgenomen in het document die achter de voorwaarde staat. We lichten deze voorwaarde toe aan de hand van een voorbeeld: de volgende tekst nemen wij op in onze bepaling.
{% if ndaDoel is 'overname' %} De ontvangende partij overweegt een overname van de bedrijfsactiviteiten {% endIf %}
{% If ndaDoel is not 'overname' %} Deze tekst moet worden opgenomen wanneer de gebruiker een andere antwoord dan overname selecteert. {% endIf %}
In de vragenlijst zal verder geen wijziging te hoeven worden aangebracht. Door deze op te zelfde wijze te formuleren, zal vanuit de vragenlijst aan de variabele ndaDoel
een bepaalde waarde worden gegeven.
Met bovenstaande syntax heb je nu mogelijk gemaakt dat dezelfde tekst in het document terecht zal komen wanneer een ander antwoord wordt gegeven dan ‘overname’.
Voorwaarde te gebruiken bij een variabele wanneer deze meerdere waarden kan hebben waardoor verschillende teksten moeten worden opgenomen in het document.
Hiervoor hebben wij gezien hoe je een voorwaarde kan gebruiken door een gevolg te koppelen wanneer een variabele niet een bepaalde waarde krijgt. Daarnaast is het mogelijk Ook is mogelijk om per waarde van een variabele en dus per antwoord in de vraag een bepaalde tekst te koppelen. Hieronder een voorbeeld hoe de voorwaarden in de bepaling eruit komt te zien:
{% if 'overname' in ndaDoel %} De ontvangende partij overweegt een overname van de bedrijfsactiviteiten.
{% elseIf 'handelstransactie' in ndaDoel %} Deze tekst als het antwoord handelstransactie is.
{% elseIf 'handelstransactie' in ndaDoel %} Deze tekst als het antwoord inhuurkracht is.
{% elseIf 'samenwerking' in ndaDoel %} Deze tekst als het antwoord samenwerking is.
{% endIf %}
Deze voorwaarden kun je als volgt lezen: als de eerste waarde van de variabele niet wordt gevonden, dan zal de tweede worden gecheckt, en als die niet wordt gevonden, dan door gaan met zoeken tot een van de waarden wordt gevonden.
Zodra de waarde is gevonden via de vragenlijst, dan zullen overige antwoorden/waarden worden genegeerd tot het einde van de voorwaarde {% endIf %}
. Dit betekent dus dat als er in de vragenlijst twee antwoorden worden gekozen, in het document de tekst zal worden geprint die met de betreffende voorwaarde samenhangt. Zo maak je het mogelijk dat een variabele meerdere waarde kunt krijgen. Let daarbij wel op dat je in je vragenlijst bij de betreffende vraag als type kiest voor checkbox (= meerdere antwoorden zijn mogelijk).
Variabelen als invulvelden
Ten slotte nog een uitleg over variabelen als invulvelden (variabele heeft de vorm en inhoud die de gebruiker vanuit de vragenlijst eraan geeft):
{{ variabele }}
Variabele krijgt de waarde die de gebruiker in de vragenlijst eraan geeft. De waarde zal als zodanig worden opgenomen in het document. Lees hierover meer.
Filters
Naast het gebruiken van de waarde in een variabele, zijn er ook opties om bepaalde filters mee te nemen aan de wijze waarop de variabele wordt geprint. Dit gebeurt altijd door na de zelfgekozen benaming van de variabele een verticale streep ( | ) te gebruiken met daarachter het de soort filter.
{{ variabele | date }}
Variabele is een datum en moet daarom als een datum worden opgenomen in het document.
{{ variabele | price }}
Variabele betreft een geldbedrag, en moet daarom als geldbedrag worden opgenomen in het document.